AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Yılmaz, Türkiye Adalet Akademisi Kanun Teklifi’nin hakim ve savcıların meslek öncesi eğitimiyle beraber meslek içerisindeki eğitimlerini de düzenlediğini belirtti. Yargı mensuplarının meslek öncesi eğitim sürecinin yargıyı daha da güçlendireceğinin altını çizdi.
AK Parti tarafından hazırlanan ve 20 maddelik bir teklif olan Türkiye Adalet Akademisi Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, teklifin tüm devlet kurumlarının anayasaya, kanuna ve hukuka uygun davranmasını sağlamak için önemli olduğunu söyledi.
Adil, bağımsız, tarafsız ve etkin bir yargı sistemine sahip olmanın önemli bir şart olduğunu belirten Gül, bu hedefe ulaşmak için hukuka ve insan haklarına saygılı, meslek etik ilkelerini benimseyen hakim ve savcıların yetiştirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Uluslararası belgeler, raporlar ve mukayeseli hukuktaki iyi örnekler göz önünde bulundurularak hazırlanan kanun teklifi, Türkiye Adalet Akademisi’nin teşkilatının güçlendirilmesini amaçlıyor. Eğitim ve öğretim faaliyetlerine ilişkin bir kurul oluşturulacağını belirten Gül, bu kurulun çoğulcu bir yapıya sahip olacağını, Yargıtay, Danıştay, HSK, istinaf ve ilk derece mahkemeleri ile üniversitelerden temsilcilerin katılacağını söyledi.
Akademi bünyesinde hukuk araştırmaları merkezi kurulması hedefinin de bu kanunla gerçekleştirileceğini belirten Gül, bu merkezin ülkedeki ve dünyadaki adalete ilişkin gelişmeleri yakından takip ederek daha adil, güvenilir ve etkin bir yargı sistemi için çalışmalar yapacağını sözlerine ekledi.
Kanun teklifinin hakim ve savcıların meslek öncesi ve meslek içi eğitimlerini düzenlediğini belirten Gül, ayrıca avukatların, noterlerin, bilirkişi ve arabulucular gibi diğer hukukçuların eğitimlerine de imkan tanındığını ifade etti. Gül, yargı mensuplarının meslek öncesi eğitim sürecinin yargıyı daha da güçlendireceğinin altını çizdi.